luni, 20 august 2012

BOR-ul isi baga nasul si in curtea oamenilor !

BOR-ul baga nasul prin cimitirul Zăvorancei !

Mărioara Zăvoranu sare la gâtul Patriarhiei Române: «Ce-or să facă, or să-mi ia morţii din groapă?!»

Biserica Ortodoxă Română vrea să le interzică preoților să mai slujească în cimitire private. În acest mod, oamenii ar fi nevoiți să apeleze doar la locurile de veci deținute de Biserică
Aproximativ 250.000 de oameni mor anual în România, potrivit statisticilor, cifră care face din firmele de pompe funebre şi din cimitirele private mine de aur pentru cei gata să scoată profit chiar şi de pe ultimul drum al românului. Dar, se pare că aceşti întreprinzători şi-au găsit naşul - Patriarhul Daniel vrea să aibă monopol pe tot ce înseamnă “moarte”. Mărioara Zăvoranu (63 de ani), care deţine un cimitir privat, a luat însă atitudine.

O afacere deloc de neglijat, de circa 100 de milioane de euro pe an! La atât se pare că se ridică profitul firmelor de pompe funebre plus câştigul celor care administrează cimitirele private şi pe care Biserica Ortodoxă Română (BOR) vrea să-l treacă în conturile sale. Primul pas a fost făcut: a fost înfiinţat deja un Departament al Cimitirelor, ce va controla orice mişcare a privaţilor care păstoresc drumul spre veşnicie.
Mai exact, preoţii nu vor mai avea voie să ţină slujbe de pomenire în cimitirele private, iar administraţiile bisericeşti din ţară sunt deja încurajate să-şi deschidă cât mai multe unităţi de pompe funebre care să aparţină Bisericii.

Patriarhia şi-a angajat şi avocaţi

De altfel, încă din 2010, Patriarhia a pus pe picioare mai multe tipuri de afaceri, printre care o firmă de servicii funerare cu preţuri mai mari decât la privaţi, o spălătorie ecologică şi o agenţie de turism.
Locurile de veci, chiar şi în cimitirele private, vor fi concesionate direct de la biserici, iar toţi cei care vor încălca legea noului Departament al Cimitirelor vor fi traşi la răspundere de avocaţii şi juriştii agreaţi şi “antrenaţi” de Patriarhie. La auzul veştii că BOR-ul vrea să-şi bage nasul în treburile sale, fiind de notorietate faptul că Mărioara Zăvoranu deţine un cimitir privat, aceasta s-a făcut foc şi pară.
“Este prima oară când aud despre asta. Habar nu aveam. În cazul în care vor să închidă cimitirele private, Primăria ar trebui să mă despăgubească, pentru că eu am cumpărat terenul de la ea. Şi ce or să-mi facă, or să-mi ia morţii din groapă? Nu mă mai miră nimic în ţara asta! Ceea ce mă revoltă e că Biserica vrea să mă taxeze în plus, şi cu atâtea dări la stat, pe care le plătesc în momentul de faţă, nu mai rămân cu mare lucru. Şi oricum nu mai am multe locuri libere, aşa că pot până la urmă să şi renunţ la această afacere”, ne-a declarat Mărioara Zăvoranu.

Deputatul Adrian Merka cere o lege specială

În legătură cu acest diferend apărut între oamenii de afaceri din domeniul privat şi Biserica Ortodoxă Română, deputatul minorităţii cehe şi slovace Adrian Merka (foto), unul dintre iniţiatorii legii cimitirelor, ne-a declarat: “Autorizarea pentru înfiinţarea unui cimitir privat se cere de la Consiliul Local, nu de la Episcopie sau de la parohia respectivă, deci practic nu se poate interzice acest lucru dacă există aprobare în acest sens. Totuşi, dacă BOR doreşte aşa ceva, atunci se poate face doar printr-o lege în care să se prevadă clar cine dă avizul pentru un cimitir, Biserica sau Consiliul Local ”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Kamady Rudd

Se trezește la 2:30 în fiecare dimineață.  Acest reporter nu a purtat machiaj pentru o săptămână . Ea se îndreaptă spre stația de ...