miercuri, 5 septembrie 2012

Canta găina sau cocoșatul !


Relatii de cuplu: canta cocosul sau gaina?
La tine in casa cine conduce? Tu sau el? Va luptati sau ati luptat pentru "putere"? Cu totii stim povesti despre "barbati tinuti sub papuc" si pare ceva foarte rusinos sa ajunga asa. Dar oare cum stau lucrurile in realitate?

Psihologul Cristina Ion-Radulescu observa ca in societatea traditionala rolurile erau clare poate si pentru ca barbatul era cel care aducea banii, iar femeia statea acasa. Acum, rolurile s-au schimbat. Amandoi lucreaza sau, in unele cazuri, ea ajunge sa intretina familia.

Doi parteneri egali

De obicei, remarca psihologul, "in familia moderna nu se mai pune problema de cine este capul. Deciziile se iau impreuna, femeia nu mai este dependenta financiar de barbat, uneori nici chiar emotional, ceea ce ii ofera posibilitatea de a-si exprima mai usor nemultumirile". Astfel, ea ia parte in mod egal la conducere. In momentele bune, cei doi pot fi o echipa, un duo care lucreaza si decide impreuna. Totusi, unii barbati se pot simti nesiguri atunci cand vad ca femeia preia fraiele si incearca sa domine. Cristina observa ca situatiile mai tensionate apar mai ales atunci cand sotul ramane fara serviciu, iar femeia isi gaseste mai usor de lucru, fenomen tot mai des intalnit in ultimul timp pe fondul crizei. Barbatul simte ca nu mai are valoare, ceea ce poate duce la depresii sau chiar manifestari violente. Femeia ar trebui sa-l asigure ca-l iubeste si fara un loc de munca, sa nu-i faca reprosuri si sa-i arate ca-i apreciaza calitatile.

Exemplu de la parinti

In general, tindem sa copiem ceea ce am vazut in familiile noastre. Daca tatal era seful, tindem sa ne supunem sotului. Daca era invers, tindem si noi sa devenim "capul familiei", ca mai demult mama noastra. Daca si sotul a avut un model similar, atunci fiecare isi ocupa un anumit loc pe care ambii il aproba tacit. Daca in familia celuilalt lucrurile au stat altfel, aproape sigur vor urma conflicte. Dar schimbarea este posibila in momentul in care incepi sa constientizezi de ce actionezi intr-un anume fel si sa-ti impui un anumit comportament, care sa duca la echilibrarea relatiei.

Lupta pentru dominare, prilej de cearta

Atunci cand cei doi se lupta pentru suprematie, relatia lor se clatina. In razboiul acesta se folosesc amenintari, certuri, manipulari si alte metode nu prea placute. Toate nu au decat efectul de a-l indeparta pe celalalt, in niciun caz cel de a ajunge la rezultatul dorit. Psihologii au observat ca lupta si urmarile ei negative se opresc doar cand unul dintre soti realizeaza ca nu il poate controla pe celalalt, ci poate fi stapan doar pe propriul comportament. Atunci cand face asta si devine mai iubitor si mai atent cu celalalt, toata relatia se schimba. Culmea, lupta se opreste daca unul dintre soti reuseste sa taca si sa renunte la incercarea de a-l domina pe celalalt.

Negociere inca de la inceput

Rolul de lider in cuplu se negociaza inca de la inceputul relatiei, din perioada de tatonare. In general, primul nascut dintr-o familie are toate sansele sa devina lider in relatie, in timp ce fiul/fiica cea mica, un mijlociu sau un copil unic va accepta sa fie dominat de cel cu personalitate mai puternica. Sunt insa si femei a caror personalitate nu le permite sa devina lider. Refuza sa isi asume responsabilitati, au temeri in a lua decizii si, mai ales, le este frica de esec si de reprosuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Kamady Rudd

Se trezește la 2:30 în fiecare dimineață.  Acest reporter nu a purtat machiaj pentru o săptămână . Ea se îndreaptă spre stația de ...